Heerlijke herfst

Heerlijke herfst???

September 27, 20244 min read

"Ook al lijken de donkere dagen van de herfst zwaar op je te drukken, onthoud dat licht niet alleen om ons heen is, maar ook in onszelf. Door goed voor onszelf te zorgen, kunnen we balans vinden in elk seizoen."

Wat is herfstdepressie?

Herfstdepressie, ook wel seizoensgebonden depressie genoemd, kan voor velen een uitdaging zijn, maar voor mensen met ADHD en autisme komt deze extra hard aan. De veranderingen in licht, temperatuur en dagelijkse routines kunnen de symptomen van ADHD en autisme versterken, wat leidt tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. In dit blog duik ik dieper in waarom neurodivergente mensen gevoeliger zijn voor seizoenswisselingen en deel ik wetenschappelijk onderbouwde tips om de herfst en winter met meer balans en energie door te komen.

Herfstdepressie

Herfstdepressie bij ADHD en autisme: Waarom de seizoenswisselingen je extra kunnen raken

Seizoenswisselingen kunnen voor veel mensen een uitdaging zijn, maar voor neurodivergente mensen, zoals degenen met ADHD en autisme, kunnen deze veranderingen extra zwaar wegen. Herfstdepressie, ook wel seizoensgebonden depressie (SAD) genoemd, treedt vaak op wanneer de dagen korter worden en het licht vermindert. In dit artikel bespreek ik waarom mensen met ADHD en autisme gevoeliger zijn voor deze veranderingen, en geef ik praktische, wetenschappelijk onderbouwde tips om de herfst en winter door te komen.

Waar merk je aan dat je een herfstdepressie hebt?

Herfstdepressie, of seizoensgebonden depressie, is een type depressie dat in de herfst en winter optreedt wanneer de blootstelling aan daglicht vermindert. Dit veroorzaakt verstoringen in je biologische ritme en hormoonproductie, zoals melatonine (slaaphormoon) en serotonine (gelukshormoon). De symptomen kunnen bestaan uit:

  • Vermoeidheid: Ook al heb je genoeg geslapen, je voelt je voortdurend moe.

  • Verhoogde slaapbehoefte: Je slaapt meer, maar blijft vermoeid.

  • Somberheid en prikkelbaarheid: Je stemming verslechtert en je voelt je sneller geïrriteerd.

  • Verandering in eetlust: Vooral een verhoogde behoefte aan koolhydraten kan leiden tot gewichtstoename.

  • Concentratieproblemen: Het wordt moeilijker om je te focussen of dingen gedaan te krijgen.

Waarom zijn mensen met ADHD en autisme gevoeliger voor herfstdepressie?

Uit onderzoek blijkt dat mensen met ADHD en autisme vaak gevoeliger zijn voor sensorische prikkels zoals licht, geluid en temperatuur. De overgang van zomer naar herfst brengt veel veranderingen met zich mee op dit gebied. Mensen met ADHD en autisme ervaren deze veranderingen vaak intenser, wat kan leiden tot verhoogde stress of angst.

Daarnaast worden hun hormonale systemen al vaak beïnvloed door de neurologische verschillen, waardoor seizoensgebonden schommelingen in melatonine en serotonine hen extra vatbaar maken voor stemmingswisselingen en slaapstoornissen​.

Verschillen tussen mannen en vrouwen bij herfstdepressie.

Herfstdepressie bij man of vrouw

Er zijn ook verschillen in hoe mannen en vrouwen een herfstdepressie ervaren:

  • Vrouwen hebben een hogere prevalentie: Onderzoek toont aan dat vrouwen vier keer vaker last hebben van seizoensgebonden depressie dan mannen. Dit kan te maken hebben met hormonale schommelingen, zoals de menstruatiecyclus, die vrouwen gevoeliger maakt voor stemmingswisselingen tijdens de herfst en winter​.

  • Mannen ervaren soms ernstigere symptomen: Hoewel mannen minder vaak getroffen worden door herfstdepressie, kunnen zij ernstigere symptomen ervaren wanneer zij het wel ontwikkelen. Dit verschil kan te maken hebben met coping-strategieën en het feit dat mannen minder snel hulp zoeken voor hun mentale gezondheid​.

  • Serotonine en hormonen: Hormonale verschillen spelen ook een rol. Vrouwen zijn vaak gevoeliger voor schommelingen in serotonine, het gelukshormoon dat door minder zonlicht afneemt. Oestrogeen beïnvloedt de werking van serotonine, waardoor vrouwen vatbaarder kunnen zijn voor stemmingswisselingen tijdens de herfst​.

Wetenschappelijk onderbouwde tips om herfstdepressie tegen te gaan

  1. Lichttherapie
    Door het gebruik van een daglichtlamp kun je de effecten van het gebrek aan zonlicht compenseren. Lichttherapie helpt je biologische klok weer in balans te brengen en is effectief bewezen bij het verminderen van symptomen van seizoensgebonden depressie​.

  2. Vitamine D-supplementen
    Aangezien vitamine D-tekorten in verband worden gebracht met depressieve symptomen, kan het aanvullen van deze vitamine helpen om je stemming stabieler te houden tijdens de donkere maanden​. Voor meer info over voedingssupplementen klik je hier

  3. Beweging en lichaamsbeweging
    Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen of yoga, kan je stemming verbeteren door de afgifte van endorfines (natuurlijke "feel-good" hormonen) te stimuleren. Zelfs een korte wandeling buiten kan helpen​.

  4. Structuur en routine
    Mensen met ADHD en autisme gedijen vaak beter bij voorspelbaarheid en structuur. Het opbouwen van een vaste dagelijkse routine helpt om grip te krijgen op de dag, en vermindert de chaos die stemmingswisselingen kunnen veroorzaken​.

  5. Mindfulness en ontspanningstechnieken
    Mindfulness kan helpen om je bewustzijn van je stemming en lichaam te vergroten. Dit vermindert stress en geeft je handvatten om je emoties beter te reguleren. Meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je evenwicht te bewaren​.

  6. Voedingspatroon aanpassen
    Wat je eet kan ook invloed hebben op hoe je je voelt. Een gezond, gebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit en gezonde vetten kan je helpen om je stemming stabieler te houden tijdens de herfst en winter. Het vermijden van suikers en bewerkte koolhydraten helpt pieken en dalen in energie te voorkomen.

  7. Sociale verbinding
    Sociale isolatie kan de symptomen van herfstdepressie verergeren. Zorg ervoor dat je verbonden blijft met vrienden, familie of een ondersteunende gemeenschap. Zelfs een korte interactie met anderen kan je stemming verbeteren en gevoelens van eenzaamheid tegengaan.

Herfstdepressie kan een zware last zijn, vooral voor mensen met ADHD en autisme die gevoeliger zijn voor seizoensgebonden veranderingen. Door bewust te zijn van de symptomen en proactief wetenschappelijk onderbouwde strategieën toe te passen, kun je de donkere dagen door met meer balans, energie en grip op je dagelijks leven.

Back to Blog